Nursing Delegation and Management of Patient Care 2nd Edition Motacki Test Bank / Chapters 1 -21 / Pages 134

Nursing Delegation and Management of Patient Care 2nd Edition Motacki Test Bank

PRIMEXAM.COM

Nursing Delegation and Management of Patient Care

2nd Edition Motacki Test Bank

Chapter 01: Leadership and Management

Motacki: Nursing Delegation and Management of Patient Care, 2nd Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Nurses can be leaders without being managers. Which nursing actions demonstrate

leadership?

a. Assisting a new nurse with enteral tube feedings

b. Counseling a new nurse regarding attendance

c. Adjusting assignments after a staff member calls in sick

d. Calling a physician for new order clarification

ANS: A

Leaders act as role models and mentor new staff. The other options are incorrect because they

are management responsibilities and not leadership roles.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 6

2. Which nursing actions demonstrate the role of management in nursing?

a. Encouraging autonomous decision making

b. Observing the documentation of appropriate charges to patients

c. Assisting in a code

d. Asking the patient/family about advance directives

ANS: B

Managers are responsible for the budget of their units. The other options are incorrect because

those are leadership or mentoNriUngRrSoIlesN.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 6

3. Much like a politician, a nurse manager must exhibit leadership that inspires and motivates. In

which instance is a nurse demonstrating leadership qualities?

a. A staff nurse becomes aware of increased infection rates following cardiac surgery.

The nurse takes it upon herself to research the possible causes and prevention

measures and to make suggestions to better protect patients.

b. A staff nurse acts quickly when a cardiac arrest is called on her patient.

c. A staff nurse notifies another staff member that she is being “pulled” today.

d. A new nurse volunteers to work when another staff member must leave work

because her child is ill.

ANS: A

Nurse leaders are interested in changing practice based on evidence. Options B and D are

incorrect because they are actions taken by nurses as part of the functional structure of the

unit. Option C is incorrect because it is an action taken by a manager.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 6

4. A nurse manager must exhibit qualities of efficiency and organization. Which nurse is

demonstrating the qualities necessary for a manager?

 1 / 4

Nursing Delegation and Management of Patient Care 2nd Edition Motacki Test Bank

PRIMEXAM.COM

a. A nurse becomes aware of increased infection rates following cardiac surgery. The

nurse takes it upon herself to research the possible causes and prevention measures

and to make suggestions to better protect patients.

b. A nurse acts quickly when a cardiac arrest is called on her patient.

c. A nurse notifies another staff member that she is being “pulled” today.

d. A nurse volunteers to work when another staff member must leave work because

her child is ill.

ANS: C

Determining who gets “pulled” is a management decision. Option A is incorrect because it is

a role taken by a nurse leader. Option B is incorrect because it is an action taken by staff as

part of the functional structure of the unit. Option D is incorrect because it is an action taken

by staff as part of the functional structure of the unit.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 6

5. A nurse has accepted a position on a nursing unit where the nurse manager promotes

autonomy and staff involvement in decision making. What would the nurse expect to observe

on this unit?

a. Nurse manager mandates changes.

b. Staff takes responsibility for assignments.

c. Staff participates on hospital committees.

d. Nurses are recognized for excellence in practice.

ANS: C

Work environments that promote autonomy and decision making encourage participation on

hospital committees so that staff may become involved in the decisions that are made. Option

A is incorrect because this is not an environment in which staff are encouraged to participate

in decision making. Option BNiUs RinScoIrrNecGtTbeBca.uCseOiMt should be seen in all environments

regardless of autonomy. Option D is incorrect because excellence in practice is not seen solely

in autonomous environments.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 6

6. The fundamental element of any patient care delivery combines work allocation with

a. patient acuity.

b. leadership.

c. clinical decision making.

d. delegation.

ANS: C

Work allocation is necessary in any patient care delivery system. The other options are

incorrect because it is not necessarily useful in determining the appropriate patient care

delivery systems needed.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 10

7. The student nurse, shadowing on a medical-surgical unit, observes the charge nurse. Which

action would the student identify as a leadership quality in the nurse’s actions?

a. Making patient care assignments distributed equally to staff

b. Sitting with a confused combative patient

c. Calling the nursing office for extra staff when an RN calls in sick

 2 / 4

Nursing Delegation and Management of Patient Care 2nd Edition Motacki Test Bank

PRIMEXAM.COM

d. Assisting in a code

ANS: B

Leaders act as role models and do what is right for the patient. The other options are incorrect

because these actions are expected as part of the functioning of the unit.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 5

8. Health care is seen and managed as a business today. Which skills are considered essential to

managing health care as a business?

a. Ability to pressure staff to do what you want

b. Resource utilization

c. Cutting corners to make money

d. Providing bonuses to staff members who help the organization to save money

ANS: B

The ability to manage a budget is essential to being a manager in health care today. The other

options are incorrect because they are only a perception of the public regarding successful

managers.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 3 | page 7

9. The novice nurse is speaking with the nurse manager about their roles within the hierarchy of

the institution. The nurse manager would most likely identify which role as having the most

internal conflict?

a. Coordinating institutional goals with the immediate demands of the clinical area

b. Determining which of the staff members should get better raises than other

members

c. Deciding which employees should be recommended for promotion

d. Determining which staff members get Christmas day off

ANS: A

Many times the goals of the institution conflict with the goals of the individual employees of a

particular clinical area and the nurse manager must implement institutional changes regardless

of the nurse’s personal opinion. The other options are incorrect because those roles should not

provoke as much conflict.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pages 7-8

10. Nurse managers can best be described as people who

a. develop institutional goals based on staff suggestions.

b. develop institutional goals based on a personal theory.

c. motivate staff to meet institutional goals through positional power.

d. inspire staff to meet institutional goals through personal power.

ANS: C

Managers motivate staff to make changes. Options A and B are incorrect because nurse

managers usually do not make institutional goals. Option C is incorrect because leaders

inspire, not managers.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 6

 3 / 4

Nursing Delegation and Management of Patient Care 2nd Edition Motacki Test Bank

PRIMEXAM.COM

11. There are three levels of management in nursing. Which action by the nurse would indicate

the nurse is a first-line nurse manager?

a. Responding to a patient complaint

b. Deciding to incorporate walking rounds shift report hospitalwide

c. Reevaluating the nursing policy permitting IV push of certain medications by RNs

d. Designating assignment of new admissions

ANS: A

The first-line manager is the nurse manager and would be responsible for responding to

patient complaints. Option B is incorrect because middle-level managers set short- and

long-term goals. Option C is incorrect because reevaluating the nursing policy permitting IV

push of certain medications by RNs is a responsibility of upper-level management to forecast

trends in nursing. Option D is incorrect because designating assignment of new admissions

would be the responsibility of the charge nurse.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: page 7

12. The management process consists of six functions: planning, staffing, organizing, directing,

controlling, and decision making. What might be seen in the planning step of the process?

a. Identifying the problem of the lack of ICU beds

b. Organizing a meeting to address the problem

c. Establishing an alternate site within the hospital for these patients

d. Assigning experienced staff to implement care of these patients

ANS: A

Establishing objectives should be seen in the planning step following identification of the

problem. Option B is the organizing step. Option C is the directing step. Option D is the

controlling step.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 7

13. The management process consists of six functions: planning, staffing, organizing, directing,

controlling, and decision making. What might be seen in the decision-making process?

a. Organizing a meeting to address the problem

b. Establishing an alternate site within the hospital for these patients

c. Assigning experienced staff to implement care of these patients

d. Establishing the new area as a step-down unit

ANS: D

Decision making is a result of the other steps. The other options are different steps in the

management process.

DIF: Cognitive Level: Application REF: page 7

14. First-level managers are responsible for the day-to-day activities of the unit. Which activity

would the nurse expect to see only from a first-level manager?

a. Making daily staffing assignments

b. Managing the unit’s budget

c. Maintaining currency in profession

d. Making daily patient rounds

ANS: B

Powered by qwivy(www.qwivy.org)

 4 / 4

No comments found.
Login to post a comment
This item has not received any review yet.
Login to review this item
No Questions / Answers added yet.
Version 2021
Category TEST BANK
Included files pdf
Authors expert
Pages 134
Language English
Comments 0
Sales 1
Recently viewed items

We use cookies to understand how you use our website and to improve your experience. This includes personalizing content and advertising. To learn more, please click Here. By continuing to use our website, you accept our use of cookies, Privacy policy and terms & conditions.

Processing